STATEMENT – BLUE MOUNTAIN COUGARS HOORN

Hoorn 20-11-2019,

Geacht lid, bezoeker of anderszins betrokkene van onze vereniging,

In onze club worden wij gelukkig nooit geconfronteerd met (verbaal) geweld tegen de scheidsrechters die onze wedstrijden begeleiden. Het bestuur van Blue Mountain Cougars is trots en blij dat de gedragscodes ten aanzien van scheidsrechters niet ter discussie staan.

Echter, het is vijf voor twaalf in Nederland. Herhaaldelijk verbaal en fysiek geweld heeft er toe geleid dat de refs onder grote druk staan en het scheidsrechterscorps op het hoogste niveau in Nederland hard achteruit loopt. Het is u opgevallen dat er veel aandacht is geschonken aan dit onderwerp. Op social media en wellicht via andere bronnen is de kreet “no ref no game” ongetwijfeld bij u voorbij gekomen. Er is een slag gaande om meer scheidsrechters op te leiden en klaar te stomen bij de clubs in het land. Al deze jongeren variërend in leeftijd van 14 tot 25 en vaak ook ouder doen hun uiterste best.

Het fluiten van een wedstrijd is moeilijk. Beslissingen nemen in een mum van tijd vereist regelkennis, kennis van de sport en een groot anticiperend vermogen. Fouten worden op het allerhoogste niveau gemaakt maar zonder de ref is er geen wedstrijd. Alle refs doen het voor hun club en moeten in bescherming genomen worden, zij doen het veelal vrijwillig en verdienen absoluut respect. Wij als bestuur van Blue Mountain Cougars vinden het dan ook noodzaak om naar buiten te treden met dit statement waarin we stellen dat wij op geen enkele wijze zullen accepteren dat iemand over de schreef gaat tegen een scheidsrechter.

Nog van onze eigen betrokkenen, nog van de clubs die bij ons op bezoek komen om een wedstrijd te spelen. In alle gevallen zullen wij als club stelling nemen tegen personen die zich te buiten gaan aan welke vorm van geweld ook en ons wenden tot de bond.

Namens het bestuur van Blue Mountain Cougars

#NOREFNOGAME