IJSHOCKEY VETERS STRIKKEN – TECHNIEK

Met of zonder Wax?

Je kunt veters kiezen met of zonder wax. De traditionele veters zonder wax zijn minder stroef en makkelijker los te krijgen als je je schaatsen uit wilt doen. Maar ze gaan wel sneller los zitten tijdens het schaatsen. Om dit te voorkomen, kun je lace lock-technieken gebruiken om ze beter vast te zetten (zie de voorbeelden hieronder). De veters met wax zijn stijver en blijven langer strak op hun plek. Nadeel is dat ze moeilijker los te krijgen zijn als je je schaatsen uit wilt trekken.

Hulpmiddel

Een handig hulpmiddel is een lace tightner/lace puller/lace hook, hiermee kun je de veters makkelijker aantrekken.

Striktechnieken

Je kunt op verschillende manieren je veters strikken. Hieronder staan een aantal technieken beschreven. Per techniek een voorbeeld waarbij de bovenste ogen/ringen vrijgelaten wordt (voor iets meer bewegingsvrijheid, dieper door de knieën) en een voorbeeld met alles ogen benut (voor zo strak mogelijke schaatsen). Heb je last van een Lace Bite Injury, kijk dan naar de technieken onderin, deze zorgen voor minder beknelling op de zere plek.

01 – SKIP-REVERSE LACE LOCK

Dit is een techniek waarbij je bovenlangs een oog overslaat (skip) en onderlangs een oog terug (reverse). Dit zorgt voor zowel een stevige lace lock als een goede heel lock. Er is iets meer druk bij de voorvoet, omdat de veter daar onderlangs gaan, daardoor blijft je hiel beter op zijn plaats (heel lock). Verder hoef je de veters enkel aan te trekken bij de veters die bovenlangs gaan (4-punten i.p.v. 8!). Doordat de veters elke keer een oog “teruggaat” blijven de veters goed vastzitten omdat ze als het ware vastgekneld worden.

Deze techniek werkt het beste met zachte, traditionele ijshockey veters. Het is mogelijk met wax-veters, maar deze zijn moeilijker los te maken.

02 – REVERSE LACE LOCK

Deze techniek verdeelt de druk gelijkmatig over je voet. Bovenin sla je 1 oog over en sluit je de verters een oog terug, hierdoor creeer je een lace lock.

03 – LACE LOCK LOOP HOLE

Deze techniek verdeelt de druk gelijkmatig over je voet. Bovenin creeer je een lusje en sluit je de verters door de lus vast, hierdoor creeer je een lace lock.

04 – LACE BITE TECHNIEKEN I

Als je last hebt van zogenaamde lace bite, dan kun je de zere plek ontlasten, door een oog over te slaan daar waar het pijn doet. Je gaat met de veter onderlangs en steekt terug naar buiten aan dezelfde kant. Nu kun je op diverse manieren je veters vastzetten, zoals de technieken hierboven beschrijven.

04 – LACE BITE TECHNIEKEN II

Hiernaast een combinatie van technieken om je lace bite te ontzien. Probeer technieken uit en kijk welke je persoonlijke voorkeur heeft.